Rotary alături de Ancora
Cancerul mamar este a doua cauză a mortalităţii după bolile cardio-vasculare şi provoacă anual cele mai multe decese în rândul femeilor din întreaga lume, dintre toate tipurile de cancer.
Majoritatea tumorilor de sân sunt descoperite în stadii avansate şi doar 22% dintre cancere sunt descoperite în stadii incipiente, atunci când cancerul este complet vindecabil.
Totuşi, există şi veşti pozitive. În 2020 au fost detectate aproape de 2 ori mai multe cancere de sân decât în 2018. Asta, cel mai probabil, nu pentru că s-a dublat incidenţa ci mai degrabă pentru că eforturile de informare
funcţionează.
Cert este ca cel puțin o parte din mortalitate poate fi prevenită. Pentru asta am creat Ancora – Alături de tine, un program de prevenție și detectare precoce ale
cancerului de sân.
Credem că e important să vorbim despre cancer şi să-l destigmatizăm. Avem nevoie de o abordare mai sănătoasă, care să informeze fără să paralizeze prin frică. O abordare care să încurajeze mai multă înţelegere şi
sprijin reciproc.
Acțiuni și rezultate
Sesiuni de informare şi educare
Până în prezent, în cadrul acestui program, asociația a organizat 17 sesiuni și a adunat un număr de 858 de participanți.
526 de femei au beneficiat de consultații de specialitate
Dintre acestea 2 cazuri de cancer la sân au fost confirmate.
Suplinim lipsa unui program naţional de screening
Suntem departe de a acoperi nevoia generală. Am devenit rapid un important actor local, ajungând în localităţi care nu au beneficiat vreodată de echipe medicale mobile.
Cum arată o sesiune?
- O prezentare de aproximativ 30 de minute privind prevenţia şi investigaţiile necesare detectării precoce ale cancerului de sân, tehnica detectării leziunilor sânului prin autopalpare şi reconstrucţia mamară după mastectomie.
- Consultaţii de specialitate (examen clinic, procesul de autopalpare ghidat, anamneza factorilor de risc şi ecografie mamară), gratuite, pentru detectarea posibilelor afecţiuni ale sânului şi îndrumarea către următoarele investigaţii dacă este necesar.
- Sprijinirea şi îndrumarea beneficiarilor pe termen lung pentru rezolvarea problemelor legate de sănătatea sânilor.
Raport de activitate 2024
Cine suntem?
Rotary Club București Nord este o organizație non-guvernamentală formată din 50 de lideri voluntari, dornici să folosească expertiza profesională în serviciul comunității și pentru a realiza proiecte cu impact în dezvoltarea societății civile.
Clubul a fost fondat la data de 27 septembrie 2018, de către membri cu un istoric valoros în Rotaract.
Valorile noastre
Integritate
Ne onorăm angajamentele, pentru că ne pasă cu adevărat de cei din jur. Transformăm vieți și suntem motivați să facem diferența prin fapte, nu vorbe.
Prietenie
Construim relații durabile și sincere. Doar formând conexiuni autentice, reușim împreună, schimbarea pe care vrem să o vedem în lume.
Leadership
Acționăm în folosul comunității, folosind expertiza profesională și abilitățile de lideri. Acțiunile noastre de azi determină viitorul următoarelor generații.
Compasiune
Contribuim la binele comunității, cu empatie și generozitate. Ne ghidăm după dorința de a alina suferința altora și de a le aduce bunăstarea.
Asociația Pe Scurt
Asociația Pe Scurt este o organizație non-guvernamentală, non-profit, fondată în 2021, care contribuie la dezvoltarea armonioasă a societății.
Principalul program al asociației este Ancora – Alături de tine, un program de igienă medicală, prevenție și detectare precoce ale cancerului de sân. Programul se concentrează pe lucrul cu persoane din grupuri vulnerabile, în special din prisma accesului limitat la servicii medicale.
Nevoia de conștientizare a igienei și prevenției medicale este mai mare în zonele rurale, așa că ne-am hotărât să mergem la firul ierbii.
În cei 4 ani Ancora, am desfășurat 17 sesiuni de informare și educare la care au participat 858 femei.
Am descoperit, în mare ce ne așteptam să descoperim – cunoștințe foarte limitate despre ce ar trebui să facă pentru a preveni și detecta cancerul de sân. La ce ne așteptam mai puțin a fost numărul mare de persoane care aveau probleme legate de sănătatea sânilor. În cadrul sesiunilor noastre am descoperit peste 115 de patologii mamare. De asemenea am detectat două leziuni mamare confirmate apoi ca fiind maligne. Două femei au acum o șansă în plus de supraviețuire.
Vladimir Gologan, manager de proiect cu experiență în scrierea și implementarea de proiecte în domeniile: sănătate, social și sport cu valoare cumulată de peste 200.000 de Euro. În prezent, activează în sectorul non-guvernamental din 2018 în cadrul Asociației Club Sportiv Kyodai, iar din 2021, președinte al Asociației Pe Scurt și coordonator al programului Ancora-Alături de tine.
Ioana Tuhar, medic primar de chirurgie plastică și reconstructivă ce activează atât în mediul privat (Clinica Zetta) cât și în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila”. Ioana Tuhar este absolventă a UMF Carol Davila din București din 1998 și a studiat în Clinică Universitară de Chirurgie Plastică și Estetică a spitalului Hadassh Medical Center timp de 3 ani – unul dintre cele mai faimoase din Israel din domeniu.
Paul Ionescu, medic specialist de chirurgie plastică și reconstructivă în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila”. Este absolvent al UMF Tărgu Mureș din 2014 și fost rezident de chirurgie generală în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Paul Ionescu și-a aprofundat studiile în stagii din Nuffield Health Chichester Hospital din Anglia și Institut de Cancerologie Strasbourg.
Carmen Pelinaru, medic rezident chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”. Carmen a studiat în cadrul UMF Craiova și și-a completat studiile în Italia, zn cadrul Universita Campus Biomedico di Roma unde s-a pregătit atât ca student cât și ulterior ca medic rezident. De asemenea, Carmen Pelinaru a participat la programe de pregătire din spitalul Puerta de Hierro, Madrid, Spania
Obiectivele Asociației
1. Să continuăm organizarea de sesiuni de informare, la firul ierbii, despre prevenția și detectarea precoce ale cancerului de sân și să creștem treptat numărul de femei care beneficiază de programul Ancora.
2. Să alocăm mai multe resurse personale care nu sunt asigurate medical pentru a-și continua investigațiile. Pentru context, procedeele de investigație ale cancerului de sân sunt gratuite pentru persoanele asigurate prin casa națională de asigurări de sănătate, cu trimitere la medicul de familie. Persoanele neasigurate nu beneficiază de gratuitate, iar în lipsa resurselor financiare investigațiile se opresc odată cu acțiunile noastre.
3. Să educăm edilii, autoritățile locale și cetățenii să dea mai multă importanță, să solicite și să sprijine (inclusiv financiar) activități similare. În acțiunile noastre colaborăm cu autoritățile locale. Ei ne oferă spațiul de desfășurare a evenimentelor. Astfel, ei pot observa, direct, beneficiile și impactul acțiunilor asupra cetățenilor.
4. Pe termen mediu ne dorim să achiziționăm un mamograf care ne va putea permite să creștem numărul de beneficiari și capacitatea de detecție a leziunilor mamare.
5. Pe termen lung, vrem să devenim principala organizație non-profit de detectare și tratare a cancerului de sân, reconstrucție și reintegrare în societate a femeilor ce au trecut prin boală.
Eveniment de strângere de fonduri
- Ce am reușit în 2024?:
- Donații: 20.000+ lei
- Sponsorizări: 13.600+ lei
- Participanți: 80+
- Voluntari: 14
- Campanie de conștientizare online: 250.000+ reach
Contribuie și fii #AlaturideAncora prin participarea la eveniment, donații și sponsorizări
- O sesiune constă în o șansă în plus la viaţă:
- O prezentare de informare privind prevenţia şi investigaţiile necesare detectării precoce ale cancerului de sân, tehnica detecţiei leziunilor sânului prin autopalpare şi reconstrucţia mamară după mastectomie.
- Exersarea ghidată a tehnicii de autopalpare la un mulaj ce prezintă diferiţi noduli
- Oferirea de consultaţii de specialitate (examen clinic, anamneza factorilor de risc şi ecografie mamară), gratuite, pentru detectarea posibilelor afecţiuni ale sânului şi îndrumarea către următoarele investigaţii dacă este necesar.
- Ecografii mamare
- Sprijinirea şi îndrumarea femeilor pe termen lung pentru rezolvarea problemelor legate de sănătatea sânilor.
- Fondurile colectate vor fi utilizate pentru a desfășura sesiuni în mediul rural.
- Nr. de persoane/sesiune: 50-70 persoane
- Costul mediu a unei astfel de sesiuni este de 2200 EUR, încluzând:
- Cheltuieli cu închirierea ecografului mobil
- Cheltuieli cu resurse umane (personal medical și personal administrativ)
- Cheltuieli de materiale consumabile
- Cheltuieli de promovare și comunicare (inclusiv materiale de promovare a evenimentului si materiale informative, foto-video, design grafic)
- Cheltuieli de management, organizare, transport
Implică-te
ajută acest proiect printr-o donație folosind formularul de mai jos
transfer direct în contul bancar:
Asociația Rotary Club Nord
CIF: 40034010
IBAN: RO55BTRLRONCRT0462157301
Banca Transilvania